Rosacea (rozacea): bolezen kože, ki jo lahko učinkovito ublažimo

Rosacea je bolezen kože, ki je na videz podobna aknam, vendar ima popolnoma drugačne značilnosti. Dr. Vesna Tlaker je v pogovoru za Slovenske novice povedala, da je bolezen pogostejša pri ljudeh s svetlo kožo, ki so vse življenje nagnjeni k zardevanju. Rdečica, ki se pojavlja v okoliščinah, kot so najmanjša zadrega, menjavanje vročega in hladnega ali minimalna količina zaužitega alkohola, postane sčasoma stalna in ne izgine več. Pri nekaterih bolnikih se lahko pojavijo tudi mozoljem podobne rdeče ali gnojne bunčice.

Je možno rosaceo (rozaceo) trajno pozdraviti?

Rozaceo je mogoče učinkovito lajšati, žal pa je ni mogoče trajno pozdraviti, je poudarila dr. Tlaker. Pri blagi rozacei se je treba izogibati dejavnikom, ki sprožijo zardevanje. Proti rdečici je najučinkovitejša terapija z laserjem, s katerim zapremo razširjene žile. Gre za zahtevno terapijo, ki jo opravlja specialist dermatolog. Z dobrim sodelovanjem pacienta in dermatologa ter uporabo zdravil in laserske terapije je mogoče rozaceo obvladati tako, da je skoraj neopazna.

Preberite celoten prispevek

Ali je gomoljasto zadebeljen nos tudi oblika rozacee?

Podobna bolezen kot rosacea, najbrž kar njena podvrsta, je gomoljast nos oziroma rinofima. Pojavi se pri moških, starih med 50 in 70 let, pogosteje pri tistih s svetlejšo kožo in/ali rozaceo v družini. Prepričanja, da je povezana z uživanjem alkohola, raziskave niso potrdile. Zdravljenje je odvisno od razvojne faze bolezni. Sodobno zdravljenje rinofime vključuje laser, saj je mogoče z njim izjemno natančno odstraniti gomoljasto raščo, odvečne sloje kože in površinske žilice ter preoblikovati nos v naravno obliko.