Ali so ličila za otroke primerna? Kdaj jih odraščajoči otroci – večinoma se s tem vprašanjem srečamo pri najstnicah – lahko začnejo uporabljati? Ali so ličila sploh varna, kakšna zdravstvena tveganja prinašajo? O tej zanimivi in pomembni temi se je dr. Vesna Tlaker nedavno pogovarjala z ekipo oddaje Koda.

Nevarnosti kozmetičnih izdelkov za zdravje otrok

Zveza potrošnikov Slovenije je vzela pod drobnogled 11 otroških kozmetičnih izdelkov, ki so na voljo v drogerijah in trgovinah. Ugotovili so, da ta ličila za otroke med drugim vsebujejo mineralna olja, metilparaben in propilparaben, ter dišave. Medtem ko se mineralna olja pogosto uporabljajo v kozmetični industriji zaradi nizkih stroškov in dolgega roka trajanja, lahko neustrezno prečiščena mineralna olja vsebujejo rakotvorne spojine. To je zaskrbljujoče, zlasti pri izdelkih za ustnice, saj so otroci zaradi majhne telesne teže bolj občutljivi na kemične obremenitve. Poleg tega prisotnost dišav pomeni tveganje alergij, preveč embalaže pa obremenjuje okolje.

Kulturna vloga ličil v otrokovem razvoju

Ličila so v naši družbi običajen del urejenosti odraslih žensk. Zato je treba upoštevati tudi kulturni pomen ličil v življenju otrok. Dr. Vesna Tlaker, dermatologinja, meni, da lahko ličenje razumemo kot del otrokovega posnemanja odraslih in njihovo pripravo na prihodnjo vlogo. Omejevanje uporabe ličil pri najstnicah, če jih njihove vrstnice smejo uporabljati, lahko negativno vpliva na njihov čustveni razvoj in odnose. Če so izdelki preverjeni, varni in če oseba nima alergij, je uporaba ličil pri otrocih bolj vprašanje odnosa do ličenja, navad in kulture kot zdravstveno vprašanje. V vsakem primeru pa naj se uporabljajo le varni in kakovostni izdelki. Tvegani so lahko zlasti nakupi izdelkov z Dalnjega vzhoda (čeprav nobena svetovna regija ni izjema), kjer so v kozmetiki občasno odkrite težke kovine, npr. svinec, in druge strupene ali škodljive primesi, denimo azbest, polifluorirane spojine, ftalati in formaldehid.

Pozitivni učinki ličila za zakrivanje kožnih boleznih na vidnih mestih

Ameriška akademija za dermatologijo povzema raziskavi, ki ugotavljata, da lahko uporaba ličil za prekrivanje vidnih neželenih sprememb kože, npr. večjih znamenj na obrazu ali depigmentacije pri vitiligu, izboljša kakovost otrokovega življenja. Otroci, stari od 5 let naprej, ki so imeli vidne brazgotine ali znamenja prekrite s kamuflažnim ličilom, so bili po nanosu bolj zadovoljni, mirni in samozavestnejši. Ti pozitivni učinki so bili še posebej očitni pri otrocih z vitiligom ali brazgotinami po aknah.

Kako lahko poskrbimo za čim varnejšo uporabo ličil pri otrocih

Ko razmišljamo o tem, da bi otroku dovolili uporabo ličil, je pomembno vzpostaviti dobro komunikacijo in postaviti pravila. Priporočamo nakup varnih izdelkov z minimalno količino sestavin in preverjanje škodljivih snovi. Začnite z manj ličil (za mlajše otroke npr. glos za ustnice) in postopoma dovolite dodatne izdelke. Opazujte, ali se je otrokova koža odzvala z razdraženostjo ali drugo reakcijo, ter odstranite vse izdelke, ki povzročajo težave.  Naučite svojega otroka primerne nege kože, vključno z vsakodnevnim umivanjem obraza, odstranjevanjem ličil pred spanjem in redno menjavo kozmetike. Opomnite jih tudi, naj si med seboj ne izposojajo ličil, da bi zmanjšali tveganje kontaminacije in okužbe.

Uporaba kozmetike in še posebej ličil pri otrocih je večplastna tema, ki zahteva pretehtano obravnavo. Ker lahko nekateri izdelki vsebujejo potencialno škodljive sestavine, je bistveno, da damo prednost varnosti z izbiro nestrupene in visokokakovostne kozmetike. Vendar pa lahko prepoved brez razumne podlage naredi več škode v odnosih kot zdravstvene koristi. Odločitev, da se otrokom dovoli uporaba ličil, mora upoštevati tudi kulturne in razvojne vidike njihovega življenja.

Prispevek v oddaji Koda je na voljo na povezavi (klik na sliko)

Intervju dr. Vesna Tlaker, Dermatologija.si, medicinski center