Bologna je eden najpomembnejših evropskih centrov odličnosti zdravljenja las in lasišča, najsi gre za »običajno« izpadanje las in plešavost ali pa za redke brazgotinske alopecije. V Bologni so prvi uporabljali dermatoskopijo za diagnostiko bolezni las in lasišča ter jo poimenovali trihoskopija.

Predzadnji konec tedna v oktobru je na Univerzi v Bologni pod okriljem Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo EADV potekal tridnevni specialistični tečaj Hair & Scalp. Naša zdravnica dr. Vesna Tlaker je bila edina specialistka iz Slovenije, ki se je udeležila tečaja. V tridnevnem programu so udeleženci temeljito predelali vse relevantne vidike las in lasišča: anatomijo in fiziologijo las, evalvacijo pacientov z izpadanjem/izgubo las, diagnostične preiskave, trihogram in trihoskopijo. Poglobili so se v pogoste in redkejše bolezni las in lasišča, kot so androgena alopecija, alopecija areata, telogeni efluvij in brazgotinske alopecije. Obravnavali so tudi kozmetične izdelke za lase ter opravili praktično usposabljanje iz trihograma, pull testa, videodermoskopije lasišča in histopatologije. Posebno mesto v programu je imela tudi histopatologija lasišča pri različnih boleznih. Vanj so bile uvrščene tudi številne predstavitve kliničnih primerov.

»Dermatoskop in trihoskopija sta najpomembnejše orodje pri diagnostiki težav z lasmi in lasiščem; laboratorijske preiskave krvi in histološka preiskava tkiva sta ob dobrem poznavanju trihoskopskih slik potrebna le občasno,« je povzela enega temeljnih poudarkov tečaja. »Zdravi, močni, bujni lasje dajejo podzavesten signal splošnega dobrega zdravja in mladosti. Medicina ima veliko zdravil in terapij, s katerimi lahko pripomoremo k zdravju in boljšemu videzu las in lasišča.«