Kolagen ponujajo v prehranskih dopolnilih in kozmetičnih izdelkih kot skoraj čudežno učinkovino, ki naj bi med drugim izboljšala kožo, lase in nohte. Ali bomo zaradi kolagena res lepši in bolj zdravi ali pa je to le še ena oglaševalska potegavščina, je raziskovala oddaja Koda – resnica o kolagenu na TV Slovenija. V oddaji, ki je bila na sporedu 4. maja 2024, je sodelovala tudi naša zdravnica specialistka dermatologije dr. Vesna Tlaker.

“Kolagen je osnovni gradnik naše kože, ki sestavlja kar 70 % njene suhe teže in je njena najpomembnejša strukturna beljakovina. Vendar pa kolagen, ki ga zaužijemo, ne gre neposredno v kožo – telo ga razgradi in iz osnovnih gradnikov, aminokislin, zgradi svoj lastni kolagen,” je za oddajo Koda – resnica o kolagenu povedala dr. Tlaker.

Priprava za snemanje intervjuja z dr. Vesno Tlaker za oddajo Koda o kolagenu v medicinskem centru Dermatologija.si.

Priprava na snemanje intervjuja z dr. Vesno Tlaker za oddajo Koda o kolagenu v medicinskem centru Dermatologija.si

Kolagen ima lahko zdravstvene koristi pri podpori kože, vendar ga lahko dobimo tudi s hrano. Dobri viri so kostna juha, želatina (žolca), ribe s kožo in meso s hrustancem, npr. piščanec. Kolagen v obliki prehranskih dopolnil bi bil zlasti smiseln za vegetarijance in vegane, ki ne uživajo živalskih beljakovin, vendar za večino iz načelnih razlogov verjetno ne bi bil sprejemljiv, saj je kolagen izključno živalskega izvora. “Vegetarijanski kolagen” namreč ne obstaja, saj ga rastline ne tvorijo.

“Kolagen je postal tržno zanimiv, ko se je industrija naučila hidrolizirati to veliko molekulo in iz klavniških odpadkov, ki so bili namenjeni za uničenje, zdaj pa iz njih pridobivajo izdelek, ki ga lahko razmeroma drago prodajo. To je povzročilo vzpon tržnega kolagena,” je dodala dr. Tlaker.

V oddaji je gostovalo še več drugih strokovnjakov s področja zdravja in prehrane, ki so temo predstavili z različnih vidikov. Ob poplavi prehranskih dodatkov, ki obljubljajo zdravje in lepoto, je treba kritično razmišljati o potrebnosti tovrstnih izdelkov, ki morda le nimajo tolikšne koristi, v določenih primerih pa lahko celo škodujejo. Raziskovanje nepristranskih novinarjev je pri tem izjemnega pomena.

Povezava na posnetek celotne oddaje Koda – resnica o kolagenu

Resnica o kolagenu - oddaja Koda z Ines Kočar, TV Slovenija
Resnica o kolagenu – oddaja Koda z Ines Kočar, TV Slovenija