Naj se odločim za botoks ali polnila? Botoks in polnila so priljubljeni nekirurški postopki pomlajevanja obraza, vendar delujejo na različne načine in z njimi odpravljamo povsem različne težave. Med njimi so bistvene razlike, ki jih moramo poznati, ko razmišljamo o pomlajevanju.

Botoks (botulinski toksin)

Botoks je krajše ime za botulinski toksin, nevrotoksin, pridobljen iz bakterije Clostridium botulinum. Deluje tako, da začasno sprosti mišice, ki povzročajo dinamične gube in črte na obrazu.

 

Indikacije za botoks

Botoks se uporablja predvsem za glajenje dinamičnih gub, ki jih povzročajo ponavljajoči se gibi mišic na obrazu. Običajno se uporablja za glajenje gubic na čelu, gubic med obrvmi (v glabeli) in gubic okoli oči.

Način delovanja botoksa

Botoks blokira živčne signale, ki mišice spodbujajo h krčenju, kar začasno paralizira ali sprosti mišice. Posledično se zmanjša videz gub in črtic.

Rezultati

Učinki injekcij botoksa se običajno začnejo pojavljati v nekaj dneh, polni rezultati pa so vidni v 1 do 2 tednih. Učinek običajno traja približno 4 do 6 mesecev, nato postopoma izgine.

botulinski toksin

Botoks za korekcijo gub med obrvmi. Poseg je opravila dr. Vesna Tlaker.

gube okrog oči glajenje gub

Botoks za korekcijo gub okoli oči. Poseg je opravila dr. Vesna Tlaker.

Polnila za obraz (filerji, dermalna polnila)

Polnila za obraz, imenovana tudi dermalna polnila, so snovi za injiciranje, ki se uporabljajo za obnavljanje volumna, zapolnjevanje gub in izboljšanje kontur obraza. Najpogostejši tip dermalnih polnil je narejen iz hialuronske kisline, naravne snovi v telesu.

Polnila za korekcijo ustnic. Poseg je opravila dr. Vesna Tlaker.

Indikacije za polnila

Polnila se uporabljajo predvsem za glajenje statičnih gub, ki so vidne tudi v mirovanju, in za obnavljanje volumna na območjih obraza, ki so zaradi staranja ali drugih dejavnikov izgubila polnost. Uporabljajo se lahko za povečanje ustnic, glajenje nazolabialnih gub (gub od nosu do ust) ter izboljšanje definicije ličnic ali brade.

Polnilo (filer) za korekcijo nazolabialnih gub. Poseg je opravila dr. Vesna Tlaker.

Način delovanja hialuronskih polnil

Polnila se vbrizgajo pod kožo, da dodajo volumen, zapolnijo gube in ustvarijo bolj mladosten videz. Delujejo tako, da fizično napolnijo območje, nudijo podporo in zadržujejo vlago pod kožo.

Rezultati

Rezultati obraznih polnil so vidni takoj po posegu, lahko pa se pojavi začetna oteklina. Učinek običajno traja od 6 do 18 mesecev, odvisno od vrste uporabljenega polnila. Nekatera dolgotrajnejša polnila lahko zagotavljajo rezultate tudi dve leti in več.

Polnila za korekcijo gub na obrazu. Poseg je opravila dr. Vesna Tlaker.

Naj se torej odločim za botoks ali polnila?

Pomembno je vedeti, da čeprav se botoks in polnila običajno uporabljajo v kombinaciji, so indikacije za njihovo uporabo različne. Kvalificiran dermatolog vam bo na posvetu pomagal izbrati najboljši načrt terapije glede na vaše potrebe in cilje.

Ali lahko gre kaj narobe pri aplikaciji botoksa in polnil?

Z razširjenostjo in dostopnostjo estetskih terapij so se žal pojavili tudi primeri nenaravnih rezultatov, ki so posledica napak pri uporabi botoksa in polnil. S skrbno izbiro zdravnice ali zdravnika, ki ji zaupamo svoj videz, se napakam lahko izognemo.

Kakšna je cena za botoks?

Cena je odvisna od števila tretiranih regij. V našem centru v Ljubljani tretiramo večinoma tri regije (glabela oz. med obrvmi, čelo in okrog oči). Botoks po potrebi in glede na individualno anatomijo apliciramo tudi v žvečne mišice (maseter – proti škrtanju z zobmi ali za zožitev spodnjega dela obraza), okrog ust ali na vratu ter proti potenju. Cena za terapijo z botoksom je razvidna iz cenika za botoks (botox).

Kakšna je cena za polnila – hialuronske filerje (dermalna polnila)?

Cene za terapijo s hialuronom v našem centru v Ljubljani so odvisne od področja in količine uporabljenih dermalnih filerjev (polnil) in so razvidne iz cenika. Cena za polnila s stimulirajočim učinkom na kolagen, ki so bolj dolgotrajna, a niso primerna za vsa področja, so razvidne iz cenika.

Naročite se