Med 24. in 26. majem 2019 je potekala letošnja konferenca Lasers in Medicine and Surgery, ki jo organizira Laser & Health Academy. Dogodka, ki je letos potekal na Bledu, se je udeležilo več kot 600 zdravnikov, laserskih terapevtov in predstavnikov laserske industrije z vsega sveta. Dr. Vesna Tlaker je pred polno dvorano predstavila izsledke študije o stimulaciji rasti las z neablativnim dolgim pulzom Er:YAG laserja. V študiji, ki je potekala pri nas, so preverjali učinkovitost in prenašanje terapije. Predavanje je bilo ena osrednjih tem kongresa in je poželo izjemen interes. Udeleženci so dr. Tlakerjevo po predavanju zasuli z vprašanji, komentarji in pohvalami.

Goste, bujne lase po vsem svetu dojemajo kot znak mladosti, zdravja in lepote. Pri “starostnem” izpadanju las, ki lahko sčasoma vodi v plešavost tako pri moških kot ženskah, gre večinoma za ti. androgeno izpadanje las in alopecijo. Za izboljšanje rasti las pri tej težavi sta na voljo dve registrirani zdravili, ki ju predpisujemo tudi v našem medicinskem centru, ter nekaj off-label zdravil in pomožnih metod, kot je denimo trombocitna plazma (PRP). V ZDA je kot pripomoček registriranih nekaj nizkoenergijskih naprav na osnovi LED-svetlobe, s katerimi pa je terapija zamudna (po eno uro in več na dan). Zato bi bila zelo dobrodošla možnost zdravljenja z visokoenergijskimi napravami, ki bi učinkovito pomagala spodbujati rast las pri tej najpogostejši estetski indikaciji.

Uporabniki laserja z vsega sveta so poročali o pozitivnem vplivu dolgega pulza Er:YAG, ti. smooth mode, na izraščanje las. Pojav so opazili naključno kot stranski učinek pri terapiji za zatezanje in dvig kože čela. Ker je šlo doslej le za posamezna poročila, ki v imajo v strokovnem merilu majhno veljavo, smo se v našem medicinskem centru odločili za sistematični preizkus, ali terapija dejansko ima pozitivni vpliv in kako jo preiskovanci prenašajo. Gre za 15-minutno terapijo, pri kateri z laserjem tretiramo prizadeti del lasišča, preiskovanci pa to občutijo kot gretje.

V pilotni študiji, ki je potekala med januarjem in majem 2019, je sodelovalo 14 prostovoljcev, ki smo jim opravili 4 terapije, eno vsaka dva tedna, ter primerjali trihoskopsko sliko frontalnega in parietalnega dela lasišča pred terapijo in po koncu terapije. Trihoskopske slike smo dali v oceno trem posameznim neodvisnim ocenjevalcem, ki niso vedeli, katera slika je bila posneta pred terapijo in katera po njej.

Rezultati kažejo, da ima terapija pozitiven učinek, ki je zaenkrat diskreten, in da jo preiskovanci dobro prenašajo. Edini neželeni učinek terapije je bilo občasno luščenje lasišča, ki preiskovancev ni motilo.

Šudija, ki je pokazala obetaven rezultat in pozitiven trend, se bo nadaljevala v letu 2019 in poskušala odgovoriti na še nekaj dodatnih vprašanj.