V zadnjem času se hialuronska kislina vse pogosteje pojavlja v najrazličnejših kozmetičnih izdelkih. Najdemo jo v serumih in vlažilnih kremah ter maskah, nočnih kremah in izdelkih za ustnice. Večkrat nas sprašujete, kaj pravzaprav je hialuronska kislina, kakšne so njene prednosti in kateri so najučinkovitejši načini uporabe te sestavine.

Kaj je hialuronska kislina

Hialuronska kislina je vlažilec – snov, ki zadržuje vlago – in lahko veže tisočkrat več vode od svoje lastne teže. Ta snov je naravno prisotna v številnih tkivih človeškega telesa, vključno s kožo, očmi in sklepi. Hialuronsko kislino, ki je v izdelkih za nego kože, je večinoma pridobijo v laboratorijih s pomočjo bakterij s postopkom, imenovanim biofermentacija.

S staranjem se proizvodnja ključnih snovi v koži, vključno s hialuronsko kislino, kolagenom in elastinom, zmanjšuje. Naša koža zaradi tega izgubi volumen, hidracijo in sočnost.

Hialuronska kislina v kozmetičnih izdelkih

Serumi, kreme in hialuronska kislina v injekcijah

Za številne izdelke za nego kože s hialuronsko kislino zatrjujejo, da povečujejo hidracijo kože. Ali jo res? Da, vendar ne vsi enako. Izdelki se namreč močno razlikujejo po velikosti molekul hialuronske kisline. Večje molekule hialuronske kisline kljub temu, da najbolje vežejo vodo in načeloma nudijo največ hidracije, zaradi svoje velikosti ne morejo prodreti v kožo. Ko jih nanesemo lokalno (na kožo), te molekule ostanejo na površini kože in hidrirajo samo najbolj zunanji sloj povrhnjice. Manjše molekule hialuronske kisline, ki vežejo manj vode kot večje molekule, lahko prodrejo globlje v kožo (čeprav le v povrhnjico, najbolj zgornjo plast kože). Za največjo površinsko hidracijo zato poiščite izdelek, ki vsebuje molekule hialuronske kisline v različnih velikostih.

Hialuronska kislina se uporablja tudi v dermalnih polnilih (filerjih, ang. dermal fillers / hyaluronic fillers) kot gel za injiciranje. Hialuronska polnila oziroma filerji dodajo volumen s fizičnim polnjenjem prostora, kamor jih vbrizgamo oziroma injiciramo, in ker nase vežejo vodo za povečanje učinka polnjenja. Hialuronska polnila lahko uporabimo za reševanje številnih kozmetičnih in estetskih problemov ter staranja. Med njimi so dvig ličnic, glajenje globljih gub, npr. okoli nosu, ust in brade. S polnili izboljšamo videz poglobljenih temnih podočnjakov ter  izboljšamo kakovost ustnic in pomladimo roke ali ušesne mečice.

Hialuronska kislina: naše veliko upanje ali veliko hrupa za nič?

Ali je hialuronska kislina torej vredna naše pozornosti? Seveda! Treba pa je vedeti, da topikalna hialuronska kislina v kozmetičnih izdelkih nikoli ne bo mogla biti tako učinkovita kot injekcije polnil s hialuronsko kislino, s katerimi nadomestimo izgubljeni volumen, čeprav se nekateri lokalni izdelki s hialuronom zavajajoče tržijo kot “filerji” oziroma “polnila”. Hialuronska kislina v negovalnih izdelkih je odlična za vlaženje povrhnjice. Če pa je naš cilj izboljšati izgubo volumna in ohlapnost kože ali glajenje gub, kar so naravni pojavi pri staranju, je prednostna metoda zdravljenja hialuronska kislina, ki se injicira v obliki polnila (filerja).

Topikalna hialuronska kislina ima veliko pozitivnih lastnosti: na splošno jo dobro prenašamo; ne povzroča alergijskih reakcij in ne draži občutljive kože, varno jo je uporabljati tudi med nosečnostjo in dojenjem. Za posameznike s suho kožo ali tiste, ki si v hladnejših mesecih želijo občutka navlažene, sočne kože, je lahko odlična izbira serum ali vlažilna krema, ki vsebuje hialuronsko kislino. Vendar ne smemo pozabiti, da bo na kožo nanešena hialuronska kislina zagotavljala hidracijo na površini, ne pa tudi globoko v koži. Zahtevnejši bralci lahko dodatne informacije o hialuronski kislini dobijo v strokovnem članku za medicinsko javnost.