V priljubljeni televizijski oddaji Dobro jutro na TV Slovenija se je 29. 5. 2023  dr. Vesna Tlaker z voditeljico Špelo Močnik pogovarjala o aktualni temi – kreme za zaščito pred soncem. Med drugim sta se dotaknili naslednjih pogostih vprašanj.

Ali je treba vedno uporabljati kreme za zaščito pred soncem?

Odvisno od okoliščin – kakšna je naša koža, kakšen je letni čas in kakšno je vreme. Pomembno je preveriti UV-indeks – lahko v vremenski aplikaciji na pametnem telefonu. Kadar je UV-indeks 3 ali več, priporočamo uporabo zaščite pred soncem.

Ali vse kreme za obraz vsebujejo zaščitni faktor?

Nekatere da, nekatere ne. Preverimo embalažo.

Ali s ponovnim nanašanjem zaščitne kreme podaljšujemo trajanje zaščite?

Da. Ponovno nanašanje kreme je potrebno, da obdržimo zaščito pred soncem. Zaščitni faktor 15 absorbira 92 % UV-sevanja, zaščitni faktor 30 absorbira 97 % UV-sevanja, zaščitni faktor 59 pa 98 % UV-sevanja.

Ali so zaščitne kreme trajne oz. ali je potrebno upoštevati kakšen rok trajanja?

Vsi kozmetični izdelki in tudi zaščitne imajo določen rok trajanja. Na embalaži je označeno, do kdaj je uporabna krema, če je zaprta; označena je tudi trajnost kreme po tem, ko jo enkrat odpremo.

Celoten prispevek s podrobnejšimi odgovori in dodatnimi informacijami si lahko ogledate v arhivu TV Slovenija s klikom na spodnjo sliko.

Dobro jutro TV Slovenija Vesna Tlaker zaščita pred soncem sončne kreme