Obročasti granulom, anularni granulom oziroma granuloma annulare je bolezen, pri kateri se na koži pojavljajo rožnata ali rdečkasta žarišča. Običajno so obročaste ali okrogle oblike in imajo zadebeljen rob ter se ne luščijo. Obstaja več kliničnih oblik. Pravilnejši medicinski izraz je nekrobiotična papuloza.

Najpogosteje se pojavi pri otrocih, najstnikih in mlajših odraslih obeh spolov. Pojavi se lahko tudi v drugih starostnih skupinah, a redkeje kot pri mladih. Vzroka ne poznamo, težave večinoma minejo v nekaj mesecih brez sledu.

Pogosta vprašanja

Vzroka dogajanja pri obročastem granulomu oziroma anularnem granulomu zaenkrat še ne poznamo. Obročasti ali anularni granulom je pozna preobčutljivostna reakcija na neko sestavino ali snov v srednjem sloju kože, dermisu. Pri vnetju med drugim sodeluje dejavnik tumorske nekroze alfa (TNFα).

Lokalizirani obročasti granulom je včasih (redko) povezan z avtoimunskim vnetjem ščitnice, vendar ne izgine po uvedbi zdravil za zdravljenje ščitnične bolezni. Obsežne spremembe na koži so včasih povezane s sladkorno boleznijo, hiperlipidemijo, redko z limfomom, okužbo s HIV in rakom. Praviloma pa se anularni granulom pojavi brez jasnega vzroka, pri sicer zdravih ljudeh, in ne kaže na notranje bolezni.

Obročasti oziroma anularni granulom se lahko pojavi kjer koli na telesu. Večinoma gre za eno žarišče ali nekaj žarišč, včasih pa je lahko tudi zelo razširjen in zajame velika področja kože. Večinoma ne boli, ne srbi in ne povzroča nikakršnih težav, včasih pa je prizadeto področje kože bolj občutljivo na dotik. Žarišča počasi spreminjajo obliko, velikost in položaj.

Lokalizirani granuloma annulare je najpogostejši pri otrocih. Pojavi se kot eno ali več okroglih žarišč kožne ali rožnate barve. Središče vsakega žarišča je nekoliko ugreznjeno. Najpogosteje se pojavlja nad sklepi, zlasti nad členki ali na hrbtiščih rok ter na hrbtišču stopal, nad gležnji in komolci.

Obročasti granulom nad členki prstov

Generalizirani granuloma annulare je pogostejši pri odraslih in se kaže s po koži razsejanimi žarišči kožne, rožnate ali vijolične barve. Večinoma gre za manjša žarišča, ki so simetrično razporejena, lahko se razporejajo tudi v obliki krogov premera 10 cm in več. Pogosto jih najdemo okrog pregibov, kot so pazduhe ali dimlje.

Podkožna oblika obročastega granuloma

Redkejše oblike so podkožni granuloma annulare, ki se kaže v obliki elastičnih zatrdlin pod kožo pri otrocih, perforantni granuloma annulare, pri katerem se okvarjeni kolagen izloča skozi kožo navzven, obstaja pa še več neznačilnih oz. atipičnih oblik.

Večina primerov obročastega granuloma je klinično (na pogled) značilnih in jih izkušen dermatolog prepozna po videzu, s kliničnim pregledom. Včasih pa diagnoza ni očitna in je potrebna histološka preiskava. To pomeni, da izrežemo košček prizadete kože in jo v laboratoriju pregledamo pod mikroskopom. Za obročasti granulom je značilna nekrobiotična degeneracija kolagena v dermisu z okolišnjo vnetno reakcijo – ne gre za pravi granulom.

Pri večini primerov zdravljenje ni potrebno. Žarišča marsikdaj v nekaj mesecih sama od sebe izginejo brez sledu, včasih pa vztrajajo leta in leta. Zdravljenje ni vedno uspešno. Lokalno lahko zdravimo s kortikosteroidi, ki jih bodisi uporabljamo v obliki mazil pod okluzijo več mesecev bodisi injiciramo v žarišča. Spremembe lahko zdravimo z zamrzovanjem ali laserjem. Redkeje uporabimo druga lokalna zdravila. O sistemskih zdravilih razmišljamo pri obsežnih, zelo razširjenih spremembah. Uporabljamo lahko zdravila v obliki tablet ali injekcij ter fototerapijo. V literaturi so opisani številni primeri uspešnega zdravljenja z različnimi zdravili, ki pa žal niso vedno uspešna. Zdravljenje mora voditi dermatolog z ustreznimi izkušnjami.

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo

Inštitut za dermatologijo je specializiran center za zdravljenje pogostejših in redkih bolezni kože. Naša vodja dr. Vesna Tlaker ima dolgoletne izkušnje na tem področju.