Spletne trgovine za nakup kozmetičnih izdelkov so zelo priljubljene. Redko pa pomislimo, da lahko na internetu kdor koli prodaja kar koli in da tovrstni izdelki niti najmanj niso tako skrbno nadzorovani kot oni na policah lekarne ali drogerije. V strokovnem medicinskem viru SAGE Open Medical Case Reports poročajo o hudi zastrupitvi 4-letnega dečka z živim srebrom zaradi kozmetične kreme z interneta, ki jo je uporabljala mati. Krema je bila kupljena v popolnoma normalno delujoči spletni trgovini, v kateri bi se lahko ustavil vsakdo od nas.

Krema je obljubljala takojšnji učinek pri težavah z aknami, mozolji, brazgotinami, sončnimi pegami, posledicah po aknah itd. Mati je kremo uporabljala več mesecev, a z njo ni mazala nobenega od svojih družinskih članov. Pri mlajšem 4-letnem sinu so se sčasoma pojavile stopnjujoče se težave z bolečinami v trebuhu in okončinah, hitrim srčnim utripom, visokim krvnim tlakom, povečanim potenjem, vedenjskimi spremembami in hujšanjem. Sprejet je bil v bolnišnico in po kar 6-tedenski obravnavi so ugotovili, da je deček hudo zastrupljen z živim srebrom. Močno previsoke ravni živega srebra so ugotovili tudi pri drugih družinskih članih, čeprav ti niso kazali znakov zastrupitve.

Iskanje vira zastrupitve je bila prava detektivska zgodba. Izkazalo se je, da materina krema z interneta vsebuje kar 18 % živega srebra. To med aktivnimi učinkovinami kreme ni bilo niti navedeno. Otrok se je zastrupil zaradi kontakta s kožo matere, saj se je z njo veliko crkljal in je spal pri njej v postelji. Deček je po terapiji v bolnišnici okreval. Vrednosti živega srebra tako v urinu in krvi vseh družinskih članov kot tudi doma v hišnem prahu so ostale močno povišane še več mesecev.

Celoten prispevek za medicinsko javnost je objavljen v SAGE Open Medical Case Reports. V prispevku je tudi povezava do spletne trgovine na Kosovu, kjer je mati kupila kremo.

Kako se lahko prepričamo o varnosti kozmetičnih izdelkov?

V Evropski uniji, pa tudi v ZDA, proizvajalec sam odgovarja za varnost svojih izdelkov. Proizvajalec sam mora zagotoviti ekspertno znanstveno oceno varnosti, preden da izdelke na trg. Dodatni podatki o regulativi varnosti kozmetičnih izdelkov so na spletnih straneh Evropske komisije.

Pri nakupovanju kozmetičnih izdelkov torej moramo zaupati proizvajalcu in/ali trgovcu. Če lahko predvidevamo, da lekarne in drogerije preverijo izdelke, preden jih dajo na police, pa lahko zlasti internet daje lažen občutek varnosti. Tudi spletna stran s strupeno kremo, ki ob objavi tega prispevka še vedno deluje, je videti zelo prijetno.

Možen vir nenadzorovane in nepreverjetne sestave kozmetičnih izdelkov so tudi “domači” izdelki. Številne je namreč zelo lahko izdelati in različna mila, kreme, losjoni in podobno so marsikdaj na prodaj kot obrtniški izdelki. Označeni so kot “domači”, “naravni”, “zeliščni”, “organski” in podobno. Če je teta Pehta pod Triglavom nabirala rožice in iz njih izdelovala čudežne kapljice, sodobne tete Pehte marsikdaj kupijo sestavine po internetu, zlasti iz Azije. Ali res veste, iz česa je “bio” “zeliščno” milo ali losjon? Tega morda tudi teta Pehta sama ne ve. Sicer je skrbno izbrala svoja zelišča, a ostale sestavine kupila na Aliexpressu.

Pri nakupovanju kozmetičnih izdelkov svetujemo previdnost, zlasti če kupujemo izdelke manjših podjetij, ki verjetno nimajo svojih laboratorijev in znanstvenikov za analize varnosti.