Moje vprašanje je, ali lahko CO2 laser konkurira po učinku botoksu? Imam pa tanko kožo in sem stara 46 let. Motijo me pa predvsem gube na čelu, sploh na desni strani, kjer mi kožo poteguje proti sredini – nekako v loku, zaradi aktivnosti mišic. Malo čudno sem se izrazila, upam da razumete:)?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Darja

Spoštovana ga. Darja,

odgovor na vaše vprašanje žal ni enostaven da ali ne.

Z botoksom umirimo mišice in preprečimo nadaljnje slabšanje gub na čelu, ki nastane zaradi mrščenja; obstoječe gube se nekoliko zmanjšajo.

Z laserjem na kontroliran način poškodujemo kožo, kar sproži naravne mehanizme obnove in celjenja, ob čemer nastaja nov kolagen; ko koža epitelizira, je kakovostnejša in bolj gladka. Če ob tem odpravimo vzrok gub (mrščenje), bo učinek ostal trajen. Če se mrščimo še naprej, se bodo gube delale še naprej.

Za dober učinek je treba laserski poseg praviloma večkrat ponoviti. Koliko ponovitev je potrebnih, je odvisno predvsem od tkiva in njegovih sintetskih sposobnosti. Pri mlajših ljudeh se koža bolje obnavlja in bolje odreagira na laser kot pri starejših.

Prednost botoksa je, da ni po terapiji nobenega okrevanja (na botoks lahko pridete tako rekoč med službo). Po laserju so na koži nekaj dni drobne krastice, nato je nekaj dni do nekaj tednov rahla rdečina, ki se jo lahko prekriva s pudrom.

Najbolj optimalna rešitev je majhna doza botoksa, ki jo redno apliciramo, in ob začetku še po potrebi serija laserskih terapij.

Če botoksa ne želite ali ne morete dobiti, je laser odlična naravna rešitev, vendar bo treba posege ponavljati. Po vsakem posegu so na koži kakšen dan ali dva drobne krastice, nato pa še nekaj časa rdečina.

Upam, da smo vam z odgovorom pomagali. Kaj konkretno bi laser lahko naredil za vas, pa se lahko vidi le po posegu. Na splošno so naše pacientke z laserjem izjemno zadovoljne, le nekaj potrpežljivosti je potrebne.