kožni rak odkrivanje preprečevanje

Kožni rak (kot so bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom, melanom in druge redkejše vrste) je danes najpogostejša oblika raka. Preprečevati ga je mogoče z razmeroma preprostimi ukrepi, če ga odkrijemo dovolj zgodaj, pa je tudi eden najbolj ozdravljivih. Boj proti kožnemu raku se začne z zavedanjem ogroženosti in poznavanjem ukrepov, s katerimi jo lahko zmanjšamo.

Cilj letošnje evropske preventivne kampanje EUROMELANOMA je zato ozaveščanje prebivalstva o pomenu zaščite pred soncem ter zgodnjega odkrivanja in zdravljenja kožnega raka s sloganom »Boj proti kožnemu raku se začne v tvoji glavi«. Zanikanje ogroženosti je eden najpomembnejših dejavnikov, zaradi katerih ljudje opuščajo zaščitne ukrepe in ne poiščejo zgodnjega zdravljenja, ko bi bilo potrebno. Premagovanje zanikanja pomeni dosledno zaščito pred soncem in ukrepanje v primeru, ko opazimo simptome in znake kožnega raka.

Če opazite sumljivo znamenje, je življenjskega pomena, da ga pregleda zdravnik, najbolje dermatolog. Znamenja ne podcenjujte in ne upajte, da bo izginilo samo. Ob zgodnji diagnozi kožnega raka je možnost popolne ozdravitve zelo velika. Odlašanje lahko pomeni poslabšanje bolezni in v nekaterih primerih povzroči iznakaženje, zaplete ali celo smrt.

V okviru kampanje so pripravili poučno zloženko, ki si jo lahko prenesete z enim klikom. Opozarja na pomen zanikanja ogroženosti in predstavlja ukrepe za zaščito pred soncem, simptome in znake, po katerih prepoznamo sumljive spremembe in melanom, ter izpostavlja pomen rednega samopregledovanja kože.

EUROMELANOMA je kampanja Evropskega združenja za dermatoonkologijo (EADO), podpira jo Združenje slovenskih dermatovenerologov. Pri projektu sodeluje tudi Fundacija za raziskovanje melanoma (MRF – Melanoma Research Foundation).

Naročite se na novice medicinskega centra Dermatologija.si